Şuncuiuş

Detalii
Galerii
Evenimente
Localizare
Şuncuiuş

Adresa: Şuncuius, Bihor

Telefon: +40.259.444010

Pagina Web: http://www.comunasuncuius.ro/indexro.php?do=prezentare

Comuna Şuncuiuş este situată în nord vestul României, în partea de est a judeţului Bihor, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, pe cursul mijlociu al râului Crişului Repede şi cuprinde în componenţa sa patru sate: Şuncuiuş, care este şi centrul de comună, Bălnaca, Zecehotare şi Bălnaca Groşi, ocupând suprafaţă totală de teren de 7204 ha.

Teritoriul Administrativ al Comunei Şuncuiuş se învecinează cu comunele: Borod la nord, Bratca la est şi nord-est, Vadu-Crişului la vest şi nord-vest, Dobreşti la sud-vest şi Roşia în partea sudică, faţă de acestea are o poziţie centrală: 7 km faţă de Vadu Crişului, 7 km faţă de Bratca şi 11 km faţă de Borod, localităţi din care înainte de 1989 provenea un număr mare de angajaţi pentru agenţii economici din localitate, în special în domeniul mineritului. Comuna Şuncuiuş dispune de forme variate de relief cum sunt dealurile: dintre care cele mai importante sunt: Cărmăzan (855 m), Recea (750 m), Dealul Popii (683 m), dealul Rujetului (845 m), dealul Hăpătag (730 m), şi multe altele cu altitudini mai mici. Pe lângă dealuri teritoriul comunei cuprinde şi o zonă muntoasă joasă din cadrul Munţilor Pădurea Craiului (Vîrful Runcului). O altă formă de relief care se găseşte pe teritoriul administrativ al comunei Şuncuiuş este cea depresionară întâlnită în zona centrului de comună (satele Şuncuiuş şi Bălanaca). Această fâşie depresionară de pe teritoriul comunei face parte din Compartimentul Depresionar Vad-Borod, care desparte munţii Pădurea Craiului de Muntele Şes. Zona de deal şi de munte a comunei cuprinde în principal un subsol dominat de argilă şi calcar, în acesta din urmă, apa a „construit" de-l lungul istoriei formaţiuni carstice, cum ar fi: peşteri (în număr de aprox. 70) – dintre care cea mai reprezentativă este Peştera Vântului, doline, ponoare, izbucuri şi văi carstice, unice prin anatomia lor şi prin multitudinea de informaţii despre perioadele demult apuse pe care le ascund.

Comuna Şuncuiuş este străbătută de Râul Crişul Repede, pe o lungime de 7 km, şi de afluenţii acestuia: unii permanenţi Valea Izbândişul, Valea Mişidului care izvorăsc de pe teritoriul comunei, precum şi o serie de pâraie care curg în funcţie de sezon şi de precipitaţii: valea Groşi; Valea Măguranului, Valea Ţarinii, Valea Făgetului.

Din punct de vedere administrativ, Şuncuiuş-ul este comună, înfiinţată în anul 1964 în urma reorganizării administrative, şi cuprinde terenuri care înainte de această dată au aparţinut comunelor din jur. În componenţa comunei intră patru sate: Şuncuiuş, care este şi centrul administrativ, cu un număr de 1832 de locuitori (date de la recensământul din anul 2002), Bălnaca cu un număr de 1013 locuitori, Zecehotare cu un număr de 499 locuitori şi Bălnaca – Groşi cu un număr de 167 de locuitori. În centrul de comună (satul Şuncuiuş), predomină numărul de familii care locuiesc în apartamente la blocurile construite înainte de 1989, cu reţea centralizată de distribuţie a apei potabile şi canalizare, satul Bălnaca are o distribuţie de asemenea cât de cât compactă, iar în celelalte 2 sate, Zecehotare şi Bălnaca – Groşi predomină gospodăriile disipate, specifice satelor de munte cu distanţe medii şi mari între locuinţe. Fiecare dintre satele amintite mai sus au în componenţă fiecare mai multe cătune, în total 7 la nivel de comună.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră şi feroviară, comuna Şuncuiuş este străbătută de o cale ferată, respectiv calea ferată Bucureşti – Oradea, cu staţie CFR prevăzută cu casierie de bilete sală de aşteptare şi alte dependenţe specifice. În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri care străbat Comuna, aceasta este străbătută de 2 drumuri judeţene: DJ 764 Aleşd Beiuş şi DJ 108-I Tileagd Bratca; şi 5 drumuri comunale respectiv DC 177 Şuncuiuş- Zecehotare, ce face legătura între cele 2 drumuri judeţene; DC 273 Bălnaca –Bălnaca-Groşi; DC 36 Corn – Cărmăzan şi DC 38 Topile(DC 177), Pojorâta. DC 165 Bălnaca-Chirămaş, care străbat comuna în lungime totală de 48 km.

 

Această locaţie fiind una foarte populară, îţi punem la dispoziţie mai multe galerii, de la diferite evenimente ce au avut loc aici, pentru a te delecta în voie cu ele.

 

Această locaţie fiind una foarte populară, îţi punem la dispoziţie o listă cu toate evenimentele ce au loc aici în perioada imediat următoare.:

 

Pentru a găsi mai uşor această locaţia evenimentului, v-am pus la dispoziţie această hartă. Zoom in, zoom out după bunul plac, până găsiţi locaţia căutată:

Comentarii